Skip to main content

De beste soorten voor een bamboehaag tot 4 meter

Bamboe is zeer geschikt om perfect groenblijvende hagen te maken om ongewenste zicht op bijv. het huis van je buren weg te nemen en daarmee privacy en beschutting te creëren. Bamboe kan een aantrekkelijk alternatief bieden voor de traditionele laurier- of coniferenhaag. Het is een snelgroeiende, levendige plant met frisgroene bladeren die zich blijft verjongen. Met de grote variatie binnen de beschikbare soorten bamboe zijn hagen realiseerbaar van 1 tot 10 meter hoog. De gewenste uiteindelijke hoogte van een bamboehaag is eenvoudig aan te passen door jaarlijks te snoeien.

Niet-woekerende bamboe

Voor hagen zijn er twee groepen bamboe beschikbaar. Tot 4 meter kunnen we werken met niet-woekerende, polvormende bamboes van het geslacht Fargesia. Hiervan hebben we ca 35 soorten en varieteiten op de kwekerij. Voor hoge hagen van 4-10 meter gebruiken we soorten met een wortelstokvormende groei, Phyllostachys, Bashania, Semiarundinaria. Deze soorten worden veilig toegepast binnen een omzoming met bamboebarrière (vertikaal wortelscherm) om ongewenste expansie te voorkomen. Deze bamboe-wortelbegrenzer is verkrijgbaar in onze kwekerij.

Hoeveel planten heb je nodig voor een bamboehaag ?

We hanteren de volgende vuistregel voor de groeitijd, gebaseerd op 3-4 jaar oude planten, om tot een gesloten haag te komen. Bij het planten van kleine (jonge) planten is het beter om 1 of 2 planten extra per meter te planten.

  • 1 plant per meter duurt ongeveer 3-4 groeiseizoenen
  • 2 planten per meter duurt ongeveer 2 groeiseizoenen
  • 3 planten per meter duurt ongeveer 1 tot 1,5 groeiseizoen

Het groeiseizoen van bamboe loopt van april tot oktober in Noord-Europa. In Zuid-Europa loopt het groeiseizoen van eind februari tot november.

Soortadvies

Hieronder passeren een aantal belangrijke soorten de revue. Per soort worden ook een aantal interessante varianten en ondersoorten beschreven. Om een Fargesia-haag op de lange termijn gelijkmatig smal te houden is het aan te raden een ondiepe wortelbegrenzer van 35 cm te plaatsen.

Fargesia robusta ‘Campbell’

is een van de beste tuinbamboes. Deze uit het wild afkomstige bamboe kenmerkt zich door een stevige, opgaande groeiwijze en is geschikt voor zowel een zonnige als een schaduwrijke standplaats. De soortnaam robusta verwijst naar de robuuste, relatief dikke halmen die de plant de strak opgaande groeivorm geven. Kenmerkend van ‘Campbell’ zijn de kleine, donkergroene bladeren, olijfgroene halmen en in het voorjaar opvallende papierwitte schutbladeren rondom de nieuwe halmen die lang aan de plant blijven. Na het afvallen van de schutbladeren in de zomer komen de donkergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren uiteindelijk naar olijfgroen. Een andere belangrijke eigenschap in het winterbeeld is dat deze soort zijn blad niet oprolt bij vorst en slechts een geringe bladrui kent voor de winter waardoor ‘Campbell’ er ‘s winters mooi uit blijft zien. ‘Campbell’ behoort tot de vroegst uitlopende bamboes; in april verschijnen de scheuten al boven de grond, bij jonge planten vaak gevolgd door een kleiner aantal nieuwe scheuten in de nazomer. Deze nieuwe halmen groeien binnen enkele weken uit tot hun nieuwe hoogte. Dit maakt dat ‘Campbell’ binnen enkele jaren snel tot een forse plant uit kan groeien. De uiteindelijke hoogte ligt rond de 3-4 meter, afhankelijk van de standplaats en het bodemtype. ‘Campbell’ laat zich ook prima snoeien tot de gewenste hoogte. Het is bij uitstek ook een soort om hagen mee te creëren. Er zijn overigens meerdere vormen van robusta in omloop welke allemaal duidelijk van mindere kwaliteit zijn, o.a. robusta ‘Robusta’, ‘P King’, ‘Pingwu’, ‘Red Sheets’ , dus vergewis u bij aanschaf van de soortechtheid van een robusta ‘Campbell’ (‘White Sheet’ is een synoniem voor ‘Campbell’).

Fargesia robusta 'Wolong'

is een van de grootst bladige Fargesia's om bij voorkeur toe te passen op meer beschutte plaatsen. ‘Wolong’ krult zijn bladeren niet in de winter en groeit op tot een respectabele 3 - 4+ m hoogte. Op een beschutte plek misschien 5 meter en heeft relatief dikke, glanzende groene halmen met een prominente knoopring. Overtuigend als solitair maar ook bruikbaar voor een bamboehaag in combinatie met regelmatig snoeien. Er zijn meer en minder overhangende klonen in omloop (welke misschien niet eens echte 'Wolong'-typen zijn); we kweken de echte soort in een meer opgaande groeivorm. In de showtuin staan verschillende individuen en een haag.

Fargesia dracocephala ‘Rufa’

is een zeer sterke, belangrijke Fargesia die midden jaren negentig in het wild is verzameld in de provincie Gansu, China. De plant heeft opvallend appelgroen blad dat ook in de winter goed op kleur blijft en niet opkrult bij droogte of vorst. Het is een relatief lage soort (ca. 1,50 tot 2,50 meter) welke bij uitstek geschikt is om hagen mee aan te leggen. Deze bamboe heeft van nature een doorhangend karakter maar verdraagt snoei zeer goed en kan binnen korte tijd een stevige dichte, groenblijvende haag opleveren. Deze plant maakt jaarlijks veel nieuwe scheuten. Het is evenals Fargesia robusta ‘Campbell’ een vroeg-uitlopende soort met vaak zelfs een tweede scheutengroei in de nazomer. Fargesia dracocephala ‘Rufa’ groeit sneller uit in vergelijking met veel andere Fargesia’s waardoor na enkele jaren wat snoei aan de buitenranden nodig kan zijn om de haag smal te houden. Deze soort woekert niet, maar om een smalle haag te behouden kan afgrenzing met wortelbegrenzer 35cm zinvol zijn. Ook als solitair is het een prachtige plant die na 3 a 4 jaar een vol bebladerd, fonteinvormig habitus laat zien. Opvallend zijn de vosrode schutbladeren tijdens de groei van de jaarlijks nieuwe scheuten. Na een strenge winter een van de best groenblijvende soorten. Wij voeren niet de geweefselkweekte Rufa’s die in kwaliteit vaak tegenvallen, maar vermeerderingen van de originele moederplanten.

Fargesia sp. Jiuzhaigou 1

is een van de fijnstbladige Fargesia’s met kleurrijke halmen en zeegroen blad. Het is een polvormer met smalle bladeren en van groen naar roodpurper verkleurende halmen en een diepgele herfstverkleuring van een klein gedeelte van het blad. Deze in het wild gevonden botanische bamboe wordt ook wel ‘rode bergbamboe’ genoemd. Deze opgaande bamboe is geschikt voor zowel een groeiplaats in de schaduw als volle zon. Het is een zeer winterharde soort die voor de winter een deel van het blad afstoot en bij aanhoudende vorst en droogte het blad op kan rollen als bescherming. Op een onbeschutte, winderige groeiplaats is de bladafstoot groter dan op een beschutte locatie. Hierdoor kan de plant tijdelijk een transparant karakter hebben. De relatief dunne halmen kunnen buigen onder sneeuwlast of bij zware regen. Fargesia sp. Jiuzaihou (‘de negen dorpen vallei’, spreek uit: jo-jai-go) is een vitale plant die zowel als haag als solitair gebruikt kan worden. Deze soort is verzameld in het gelijknamige natuurpark in noord Sichuan, China. De uitgroeihoogte bedraagt 2 tot 3 meter. Deze soort laat zich echter goed snoeien en is daardoor makkelijk op de gewenste hoogte/breedte te houden. Fargesia sp. Jiuzaighou-1 maakt in de tweede helft van de zomer nieuwe scheuten aan,. Deze nieuwe halmen maken het opvolgende jaar zijtakken en blad aan.

We hebben meer soorten Jiuzaighou op onze kwekerij die ook hun eigen kwaliteiten hebben:

Fargesia sp. Jiuzaighou Willumeit 4 'Cherry Black' is een waardevolle, bossige plant waarvan de halm doorkleurt naar diep paars tot bijna zwart. Deze kloon wordt tot 2-3 meter hoog.

Fargesia sp. Jiuzaighou Willumeit 5 is een bamboe met terra-rood tot bruinrode halmen. Deze kloon groeit op tot ongeveer 2,5 meter.

Fargesia sp. Jiuzaighou Willumeit 9 'Paradise' is de grootste van de serie met een hoogte van 3,5 tot 4,5 meter en paarsrode relatief dikke halmen. Vanwege zijn grootte en groeikracht heeft Jiuzaighou 9 meer ruimte nodig dan de andere Jiu-klonen.

Fargesia sp. Jiuzhaigou 'Genf' heeft kleine bladeren en een hoogte van 3-3,5 m. De halmen van 'Genf' verkleuren tot felrood. 'Genf' kan worden beschouwd als een hoger en compacter alternatief voor Jiu-1.

Fargesia sp. Jiuzhaigou 'Deep Purple' is een nieuwe introductie uit het wild, die goed rechtop en snel hoog groeit. Deze plant is tussen de 3 en 3,5 meter hoog. Het meest kenmerkend voor deze vorm zijn de heldere paarse halmen op een zonnige locatie. Deze plant is nog in observatie.

Er zijn overigens meerdere onbenaamde klonen van ‘Rufa’ in omloop welke variatie in hoogte vertonen, waaronder typen met met karakteristieken van zowel ‘Rufa’ als robusta. Fargesia 'Rufa Big Form' is de grootste clone en wordt rond de 4+ m hoog. Dit type is voor grotere tuinen en objecten interessant. Deze vorm hebben we in grote potmaten of als planten met kluit beschikbaar.

Fargesia nitida-hybriden

Van de nieuwe generatie Fargesia nitida x nitida Gansu zijn gezonde nieuwe planten afkomstig van kruisbestuiving van de bekende Fargesia nitida-klonen. De oorspronkelijke Fargesia nitida bloeide aan het begin van deze eeuw. Binnen de vele hybride zaailingen is er nog steeds selectiewerk gaande om de meest interessante klonen te identificeren. Enkele goede nieuwe selecties zijn:

Fargesia nitida 'Volcano', een compacte hybride van ongeveer 1,5 - 2 meter hoog, waardoor het een van de kleinste Fargesia's is. 'Volcano' heeft paarszwarte halmen.

Fargesia nitida 'Black Pearl' is met 2 - 2,5 m hoog een slag groter dan ‘Volcano’. De oudere halmen van 'Black Pearl' zijn eveneens diep paarsachtig zwart. Het is een bossige, snelgroeiende bamboe, die voldoende ruimte vereist om zich te ontwikkelen.

Fargesia nitida 'Pillar' is een wat meer opgaand en groeit tot ongeveer 2,5 tot 3 meter. Meer selecties zijn in observatie en kunnen later aan deze lijst worden toegevoegd. Sommige zijn al in kleine aantallen verkrijgbaar op onze kwekerij.

Fargesia murieliae & hybriden

Van de nieuwe generatie Fargesia murieliae x Fargesia nitida zijn nieuwe en zeer vitale hybride bamboes die een beter alternatief vormen voor de nog steeds massaal aangeboden murieliae-inteelt planten (‘Jumbo’, ‘Simba’, ‘Bimbo’ etc). De populaire moederplant van Fargesia murieliae bloeide in de jaren ‘90 en Fargesia nitida bloeide in het eerste decennium '00. Binnen een bloei-overlap van twee jaar is handmatig gecontroleerde kruisbestuiving uitgevoerd. Uit de verzamelde zaden worden nieuwe bamboes gekweekt en binnen deze zaailingen zijn selecties gemaakt van individuen met opvallende kenmerken. Deze nieuwe planten worden handmatig vermeerderd en hebben weer ongeveer een eeuw te gaan tot de volgende bloeiperiode. Deze nieuwe hybriden hebben een zeer vitale, krachtige groei. Enkele interessante nieuwkomers zijn:

Fargesia 'Winterjoy' (murieliae x nitida 3) is een krachtige nieuwe bamboe met een verwachte uiteindelijke hoogte van 3-4 meter. De halmen zijn donker, bijna zwart van kleur. Aan de basis meer blauwachtig. Een krachtige groeier voor snelle resultaten.

Fargesia ‘Viking’ (murieliae x nitida 1) vertoont overeenkomsten met ‘Winterjoy’ maar lijkt nog hoger te worden en iets meer opgaand in groei.

Fargesia 'Obelisk' (nitida 'Nymphenburg' x 'Eisenach' x murieliae) is een waardevolle zaailing uit 2007. Deze bamboe groeit krachtig, tamelijk rechtop en compact. De oranjebruine halmen contrasteren mooi met de diepgroene bladeren. De verwachte uiteindelijke hoogte is 3 tot 4 meter.

Fargesia 'Schensbossen' (nitida Neufeld x murieliae) is een veelbelovende, krachtig groeiende nieuwe zaailing met vrij dikke, legergroene halmen met een blauwwitte waslaag op de jonge halmen en lichtgroene bladeren. De verwachte uiteindelijke hoogte ligt tussen 3-5 meter. Deze selectie is zeer winterhard en vertoont weinig bladrollen. Beperkt verkrijgbaar. Meer hybriden zijn in observatie op de kwekerij.

Wilde Fargesia murieliae. In het natuurlijk verspreidingsgebied heeft Fargesia murieliae ook in de jaren ‘90 gebloeid en heeft kruisbestuiving plaats gevonden binnen de natuurlijke genenpoel. Dit resulteerde in vitale zaailingen. In het Chinese Shennogjia-reservaat werden deze zaailingen verzameld en getest in Noord-Europa. We hebben twee typen uit deze serie ter observatie en op een kleine schaal beschikbaar; lijkt een interessante aanwinst.

Fargesia murieliae 'Shennogjia-Blue Dragon' is een zaailing met sterke blauwachtige bemeelde halmen en relatief brede bladeren. Ik verwacht een hoogte van ongeveer 3-4 meter op een vruchtbare grond. (deze 'Blue Dragon' heeft niets te maken met de 'Blue Dragon'-plant uit in-vitro laboratoriumteelt).

Fargesia murieliae ''Shennogjia-Purple Arrows' is een type waarvan de halmen paars-bruin in de zon kleuren. De verwachte eindhoogte van deze planten is ongeveer 3 tot 4 meter.

Fargesia sp. Scabrida

Scabrida lijkt verwant aan Yushania. Deze sierlijke, opengroeiende Fargesia met blauwpaars gekleurde halmen heeft oranjerode schutbladen. Sabrida heeft wat langer, smal blad. De afstand tussen de halmen is groter in vergelijking met andere Fargesia's, waardoor er meer ruimte nodig is, maar bij toepassing binnen wortelbegrenzerfolie groeit Scabrida wel compact. Het is een niet-bladroltype en de maximale hoogte reikt tussen de 3-4 meter, maar verdraagt snoeien ook goed. In de showtuin is een geknipte haag te vinden, evenals een solitair exemplaar van deze soort. Het gebruik van een wortelbegrenzer wordt aanbevolen als je weinig ruimte hebt. Scabrida kan resulteren in een mooie, natuurlijk ogende haag. Samen met Fargesia robusta en dracocephala ‘Rufa’ is dit een niet-bladrollende soort.

Minder bekende maar ook interessante Fargesia's zijn:

Fargesia apicirubens geïmporteerd als zaad kwam begin jaren '90 op de markt. Vandaar dat er verschillende klonen in omloop kwamen met variatie in groeikracht, vitaliteit en habitus. Qua uiterlijk zijn er overeenkomsten met de oude Fargesia murieliae. In de showtuin hebben we in 1995 een kloon overgehouden die opvalt met een compacte, vitale groei en goede vorm en bladstructuur. Regelmatig is een beperkt aantal delingen van deze plant te koop. De maximale hoogte is ongeveer 3 m.

Fargesia denudata is een 2-3 m, winterharde soort met relatief kleine, lichtgroene bladeren en halmen die aanvankelijk blauwachtig zijn en later olijfgroen worden. De groene halmen hebben de neiging om voorover te buigen en een fonteinvormige groeihabitus te creëren. Deze plant kan ook worden gesnoeid om de hoogte te verminderen en overhangende halmen weg te nemen. Fargesias denudata heeft geen sterke bladval in de herfst, zodat de plant mooi groen blijft gedurende de winter. Er zijn meerdere klonen in omloop. Door Roy Lancester zijn twee vormen geïntroduceerd uit Sichuan; Fargesia denudata 'Lancester 1' en 'Lancester 2'. Er is nog een import geweest vanuit Xian, verspreid onder de naam ‘Xian 1’ en ‘Xian 2’ .In de showtuin vind je een solitaire plant van 'Lancester 1' en een plant van 'Xian 1' die meer opgaand groeit. Voor de verkoop kunnen er planten van 'Lancester 1' beschikbaar zijn.

Phyllostachys bissetii en aureosulcata zijn ook bruikbaar voor een haag van 1,5 tot 4 meter mits aangeplant met de juiste hoogte wortelbegrenzer en jaarlijks de nieuwe scheuten getopt op de gewenste hoogte. Dit levert een haag op met dikkere halmen en groter, donkergroener blad in vergelijking met Fargesia.