Skip to main content

BAMBOEBOS

Een open bamboebos waar zonlicht door de stilistische halmen speelt, heeft zijn eigen mystieke sfeer. Een bamboebos kan enkele vierkante meters zijn tot een compleet perceel. Een bamboebos biedt eetbare scheuten, bamboehout en -vezels voor technische en visuele toepassingen. Een opengesnoeid bamboebos is een mooi element in een tuin. Denk ook aan bamboe-recreatiebos in stadsparken, als onderdeel van natuurlijke speeltuinen, of bamboeproductie agro-forestry voor bio-based grondstoffen op landbouw/restgronden.

Transparant bamboebos

Zonder te snoeien groeien de meeste bamboes uit tot een zeer dicht bos. Door het aantal halmen per vierkante meter selectief te verminderen en de zijtakken van de resterende halmen weg te snoeien tot ongeveer 1/3 van de totale hoogte, kan men een transparant bos creëren waar de aandacht uitgaat naar de stilistische vorm van de halmen. Dit zorgt ook voor meer visuele ruimte in de tuin en voldoende licht op de grond voor een gevarieerde ondergroei. Deze snoeitechniek kan op vele soorten bamboe worden toegepast. Vooral de medium tot reuze soorten van het geslacht Phyllostachys met prachtige halmkleuren en -patronen geven een geweldig resultaat. Fargesia's met hun dichte en compacte groei zijn minder geschikt. Spots benadrukken de stilistische halmen.

Bamboeproductie agroforestry

Voor de productie van bamboehalmen voor bio-based grondstoffen, worden de sterkste, hoogst productieve soorten geselecteerd om bamboeplantages mee aan te leggen. Soorten met een hoge halmdichtheid, een rechtopgaande groei en een hoge biomassaproductie zijn te vinden bij Phyllostachys, Semiarundinaria en Bashania. We zijn actief betrokken bij advies, productie van planten en implementatie van projecten op dit gebied. Neem contact op voor meer informatie.

Geschikte soorten

Een aantal bamboesoorten kan worden geteeld als bamboebos. Een selectie van geschikte soorten wordt hieronder vermeld. Meer soorten zijn mogelijk (en beschikbaar), afhankelijk van uw lokale klimaat en situatie. Neem contact op voor specifiek advies en meer informatie.

Middelhoge bamboe

Binnen de middelgrote bamboes van 4-7 meter is veel kleur- en vormvariatie beschikbaar. Door selectief uitdunnen en snoeien zijn de volgende soorten geschikt om toe te passen als een transparant bos:

Phyllostachys aureosulcata is een dankbare soortgroep voor deze toepassing. Deze stevig opgaand groeiende soort vertoont veel kleurdiversiteit binnen haar cultivars, is goed winterhard en veelzijdig. Typerend voor aureosulcata is de zigzaggroei van een deel van de halmen in de eerste meter van de halm. De belangrijkste cultivars zijn: Phyllostachys aureosulcata heeft groene halmen met een verticale gele streep naast elke internode. Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis' heeft okergele halmen die aanvangkelijk citroengeel zijn en aan de zonzijde tot wijnrood kunnen verkleuren. Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' is de omgekeerde vorm van aureosulcata en heeft een gele halm met een groene verticale streep.

Phyllostachys bissetii is een zeer winterharde groene Chinese bamboe met een hoge biomassaproductie. Er zijn meer botanische soorten met hun eigen kenmerken: Phyllostachys humilis is een relatief kleinere soort, Phyllostachys nuda is populairder vanwege zijn winterhardheid en groeikracht in de VS, maar minder bekend in Europa, Phyllostachys incarnata heeft opmerkelijke purperrode, nieuwe scheuten en dikke bemeelde halmen, Phyllostachys elegans is een mooie bamboe met betrekking tot habitus en culm kleuren, Phyllostachys viridiglaucescens en vooral Phyllostachys glauca hebben halmen met blauwe bemeling, maar zijn minder winterhard.

Op beschutte plekken tegen een lichte achtergrond is een open bos van Phyllostachys nigra, met zijn opvallende glimmende zwarte halmen zeer de moeite waard. De vorstbestendigheid van Phyllostachys nigra is echter beperkt.

Reuzenbamboes

Minder bekend is dat er ook voor ons koele klimaat bamboesoorten bestaan die tot reusachtige afmetingen uit kunnen groeien. Met 'reuzenbamboe' bedoelen we soorten met een groeihoogte van 7 – 10+ meter en een halmdiameter van 5+ cm. Om deze afmetingen te bereiken hebben deze planten wel een ruime standplaats nodig met voldoende zonuren en een voedzame, vochthoudende, humusrijke bodem. In kleine aantallen zijn de volgende soorten leverbaar:

Phyllostachys atrovaginata

is samen met Ph. parvifolia de sterkste en meest winterharde reuzenbamboe gebleken. Het is geen explosief groeiende soort, waardoor de plant meer tijd nodig heeft om fors uit te groeien. Het is ook een bamboe met enkele bijzondere eigeschappen: doordat deze bamboe luchtkanalen in de rhizomen (wortelstokken) heeft is deze soort in staat om op een natte bodem te groeien en kan zelfs tijdelijk onder water staan met de wortels. Een tweede bijzonderheid is de typische geur van sandalwood die vrijkomt bij stevig wrijven over de oudere halmen. Het is een stug opgaande soort met dikke halmen. Soortspecifiek zijn de grijze scheuten van de nieuwe halmen die jaarlijks in juni-juli verschijnen. Er is ook een plant in omloop met de naam 'Green Perfume', dit is een plant uit laboratorium-kweek met een afwijkend groeipatroon. Onze planten worden uitsluitend handmatig van de originele moederplant vermeerderd zodat de soorteigenschappen gegarandeerd zijn.

Phyllostachys parvifolia

groeit van nature in de provincie Zhejiang, China. Deze bamboe kermerkt zich door opvallend stevige halmen in combinatie met relatief fijn blad, enigszins vergelijkbaar met Phyllostachys nigra 'Henonis'. Op basis van ervaringen tijdens een reeks van strenge winters in Noord Europa kan geconcludeerd worden dat Phyllostachys parvifolia tot de allersterkste reuzenbamboes behoort. In het koelere Noord Europa heeft deze soort meer tijd nodig om tot volwassen proporties uit te groeien dan bijvoorbeeld een Phyllostachys vivax. In mijn tuin verschijnen na ca. 10 jaar de eerste dikkere halmen. Er zijn exemplaren bekend met een halmdiamter van 8 tot 10 cm. De nieuwe halmen hebben een bijzondere sierwaarde door de opvallend witbemeelde knopenring in contrast met de aanvankelijk grijsgroene halmen. Later kleuren deze halmen naar olijfgroen tot matgroen. De typische grijs-roze gekleurde nieuwe scheuten verschijnen pas medio juni, soms juli. Jaren met veel scheuten worden afgewisseld met beurtjaren zonder bovengrondse groei. Het is een moeilijk te vermeerderen bamboe waardoor de beschikbaarheid beperkt is.

Phyllostachys sp. 'Shanghai 3’

behoort tot de grootste bamboes voor ons klimaat. Botanische gezien behoort Shanghai 3 vermoedelijk tot het Phyllostachys dulcis-complex. Onder optimale omstandigheden haalt deze soort een hoogte van 8-12 meter bij een stamdikte van 5 – 8 cm. Voor deze krachttoer is nodig: tijd (een jaar of 10), regelmatig mest, bevloeiing in de zomer en een gunstige standplaats met veel zon.

In onze tuin staat nog een reuzenbamboe uit dit complex met een opvallend grote winterhardheid en fose groeikracht (halmen tot 10 cm) die de extreme koude van februari 2012 goed heeft doorstaan. Dit is mogelijk een goed winterharde kloon van Phyllostachys propinqua, of een nog onbekende vorm uit de Shanghai-importen van begin jaren '90, voorlopig benaamd als Phyllostachys sp. ‘Shanghai-4’.

Phyllostachys vivax ‘Aureocaulis’

heeft dikke gele halmen met soms smalle groene lengtestrepen en wordt wel de koningsbamboe genoemd. Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende reuzebamboes voor ons klimaat. Na de schutbladval zijn de halmen meteen geel met soms wisselend heldergroene strepen alsof er een kunstenaar een penceelstreek heeft aangebracht. Soms muteert een halm gedeeltelijk naar de vorm ‘Huanwenzhu’. De uiteindelijke hoogte van deze soort is 7 – 10 meter.

Phyllostachys vivax ‘Huanwenzhu’

heeft een prachtig diepgroene halm en een donkergele sulcus. Dit levert samen met de zeer dikke halmen (5-8 cm) een opvallend resultaat op. Ook na strenge vorst is er slechts geringe bladschade bij deze variëteit en lijkt ‘Huanwenzhu’ hier wat sterker te zijn dan de gele vivax cultivars.

Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu-Inversa'

is een stabiele kloon met een inverse kleur die in 2005 werd gevonden op de kwekerijen van Prins Hans en Jos van der Palen. De halmen van deze kloon zijn heldergeel met een brede groene sulcus, aangevuld met variabele lichtgroene verticale lengtestrepen rond de halm. Ook deze vorm heeft de potentie uit te groeien tot 7-10 m hoog bij een halmdiameter van 5-7 cm. Het resultaat is een sierlijke bamboe met een tropische uitstraling. Een vergelijkbare tekening vinden we bij de kleinere nieuwe soort Phyllostachys aureosulcata 'Argus'.