Skip to main content

bamboe in plantenbakken

In de horeca op terrassen, bij wellness centra, bij evenementen maar ook op particuliere daktuinen passen we veelvuldig bamboe toe in beplantingsbakken. Met bamboe maak je snel een intieme sfeer met een eigentijdse uitstraling. Door het wintergroene karakter van bamboe en de grote variatie in soorten, en daarmee uitstraling (lage compacte planten tot hoge opgesnoeide dikhalmige soorten) is snel een opvallend en onderscheidend resultaat te bereiken.

Onregelmatig water geven en bemesten vermindert de vitaliteit van de plant. Zelfs met de meest winterharde soorten kunnen we niet garanderen dat het altijd goed gaat. Indien mogelijk, heeft het altijd de voorkeur om bamboe in de vollegrond te planten. Maar op een daktuin of een betegeld terras boven een parkeerplaats, zijn er geen andere opties. Om in dat geval de beste resultaten te behalen en de risico's te verkleinen, raden we een beplantingsbak aan die groot genoeg is, goede kwaliteit substraat, bamboemest en water en natuurlijk keuze voor de juiste bamboesoort. Wij kunnen u de juiste bamboesoorten, beplantingsbakken, substraat, bemesting en irrigatie leveren. We kunnen het op pallet verzenden als doe-het-zelfpakket verzenden of bij u op locatie plaatsen en installeren.

Soortkeuze voor plantenbakken

Kies een geschikte soort die bij uw situatie en wensen past, vraag advies of bezoek de kwekerij tijdens de verkoopdagen. Veel Fargesia's kunnen worden gebruikt in plantcontainers; de voorkeur gaat uit naar de sterkste soorten. Als het terras zomer en winter in het zicht is, is een niet-rollende bamboebamboe wenselijk. Een van de beste soorten is Fargesia dracocephala 'Rufa', met een compacte groei met frisse appelgroen blad die het hele jaar door aantrekkelijk is. Rufa kan uitgroeien tot ongeveer 1,5 m tot 2 m in een container. Door te snoeien, kan deze plant kleiner en compacter worden gehouden. Waar een hogere, dichte bamboe gewenst is, denk dan voor meer beschutte plaatsen aan Fargesia robusta 'Campbell'. Deze bamboe heeft een opgaande groeiwijze, fijne bladeren en stevige halmen die aanvankelijk donkergroen zijn met papieren witte schutbladen. Fargesia sp. Jiuzaighou-1 kan ook op terrassen en daktuinen worden gebruikt. De halmen kleuren diep rood in de zon. In de winter is deze plant tijdelijk transparanter. Dit geldt in mindere mate voor de nieuwe Fargesia nitida hybriden 'Black Pearl', 'Volcano' en 'Pillar'. De murieliae x nitida hybriden kunnen worden gebruikt in containers zoals de sterkere Fargesia 'Winterjoy'.

Voor grotere containers kan men ook werken met de dikhalmige soorten uit het geslacht Phyllostachys en Semiarundinaria. In het bijzonder zijn Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis' en 'Spectabilis' interessant, samen met Phyllostachys bissetii, humilis en nuda. De opgaande soort Semiarundinaria viridis is ook een goede optie voor beschutte locaties. Meer grootbladige soorten uit de geslachten Indocalamus, Sasa, Pseudosasa en Pleioblastus bieden ook mogelijkheden voor beplantingsbakken.

Onderhoud van bamboe op je dakterras

Bij grotere projecten met bamboe in beplantingsbakken is het essentieel dat er voor aanvang wordt nagedacht over het beheer. Het is verstandig tevoren hiervoor afspraken te maken en eventueel een onderhoudscontract af te sluiten waarbij irrigatie, drainage, voeding en snoei wordt inbegrepen.

Er wordt nog wel eens aanbevolen bamboe in beplantingsbakken na een aantal jaren uit de bak te halen, te delen en opnieuw te planten. Naar mijn ervaring is dat zelden nodig en lijdt dit vaak tot groeivertraging en uitval. Door de bestaande bamboeaanplant in bakken regelmatig (om de twee tot drie jaar) uit te dunnen, waarbij de oudste, dunste halmen verwijderd worden, blijft er ruimte binnen de kluit voor verjonging. Door tussen de halmen een laagje bamboesubstraat met voeding aan te brengen blijft de groei gezond. Als de risico’s en voorwaarden ingecalculeerd worden is met de juiste begeleiding en aandacht een mooi en functioneel resultaat te bereiken met bamboo in beplantingsbakken.