FARGESIA ROBUSTA ‘Campbell’

(niet woekerende bamboe)
  • Fargesia Campbel
  • Fargesia Campbel
  • Fargesia Campbel
  • Fargesia Campbel
  • Fargesia Campbel

Fargesia robusta ‘Campbell’

Fargesia robusta ‘Campbell’ is een van de beste tuinbamboes.

Deze uit het wild afkomstige bamboe kenmerkt zich door een stevige, opgaande groeiwijze en is geschikt voor zowel een zonnige als een schaduwrijke standplaats.
De soortnaam robusta verwijst naar de robuuste, relatief dikke halmen die de plant de strak opgaande groeivorm geven.

Kenmerkend van ‘Campbell’ zijn de kleine, donkergroene bladeren, olijfgroene halmen en in het voorjaar opvallende papierwitte schutbladeren rondom de nieuwe halmen die lang aan de plant blijven. Na het afvallen van de schutbladeren in de zomer komen de donkergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren uiteindelijk naar olijfgroen.
Een andere belangrijke eigenschap in het winterbeeld is dat deze soort zijn blad niet oprolt bij vorst en slechts een geringe bladrui kent voor de winter waardoor ‘Campbell’ er ‘s winters mooi uit blijft zien.
‘Campbell’ behoort tot de vroegst uitlopende bamboes; in april verschijnen de scheuten al boven de grond, bij jonge planten vaak gevolgd door een kleiner aantal nieuwe scheuten in de nazomer. Deze nieuwe halmen groeien binnen enkele weken uit tot hun nieuwe hoogte. Dit maakt dat ‘Campbell’ binnen enkele jaren snel tot een forse plant uit kan groeien. De uiteindelijke hoogte ligt rond de 3-4 meter, afhankelijk van de standplaats en het bodemtype.
‘Campbell’ laat zich ook prima snoeien tot de gewenste hoogte. Het is bij uitstek ook een soort om hagen mee te creëren.

Er zijn overigens meerdere vormen van robusta in omloop welke allemaal duidelijk van mindere kwaliteit zijn, o.a. robusta ‘Robusta’, ‘P King’, ‘Pingwu’, ‘Red Sheets’ , dus vergewis u bij aanschaf van de soortechtheid van een robusta ‘Campbell’ (‘White Sheet’ is een synoniem voor ‘Campbell’).