Skip to main content

De beste soorten voor EEN bamboehaAG van 4 tot 10 meter hoog

Als u op zoek bent naar een bamboehaag van meer dan 4 meter, kies dan een soort uit een van de volgende soortengroepen: Bashania, Phyllostachys of Semiarundinaria. Bamboesoorten uit deze soortgroepen groeien allemaal op wortelstokken (rhizomen), maar als ze vakkundig worden geplant binnen en omzoming met bamboe-wortelbegrenzer, presteren ze ook uitstekend als een compacte, dichte haag. Vooral voor hogere hagen in koudere streken kunnen we kiezen voor de meest winterharde, snelgroeiende bamboes. Deze soorten kunnen uiteindelijk een hoogte bereiken tussen 5-8 meter, sommige soorten tot 10-12m. In onze showtuin vindt u hoge bamboehagen en gesnoeide hagen van 2-4 meter van dezelfde soorten. Door jaarlijkse snoei kan men ook smalle, manshoge hagen in stand houden. In onze showtuin kunt u Phyllostachys-soorten vinden die uitgedund zijn, zodat de individuele halmen zichtbaar worden in de eerste 1,5 tot 2 m, wat extra sierwaarde creëert. Dit is uiteraard niet wenselijk voor een volledig gesloten bamboehaag. In dat geval is er geen dunning nodig. In alfabetische volgorde bevelen we de volgende soorten aan op basis van onze ervaring. Op de kwekerij zijn meer soorten beschikbaar.

 

Bashania qingshengshanensis

is een grootbladige, compact groeiende, zeer sterke wintergroene bamboe. Na strenge vorst is het een van de beste soorten. Opvallend zijn de glanzende grote donkergroene bladeren en harige schutbladen en knopen. Bashina qingshengshanensis groeit 3 tot 5 m hoog. Hij kan worden gesnoeid tot een gewenste hoogte. Het is een van de eerste soorten die in de lente veel nieuwe halmen produceert. Het is een veel sterker en mooier alternatief voor de veelgebruikte Pseudosasa japonica. Het is nog wel een relatief zeldzame soort, daarom verkrijgbaar in kleine aantallen. Als u veel planten nodig heeft, plaats dan uw bestelling vroeg in het seizoen, zodat we tijd hebben om planten op te kweken.

Bashania fargesii

is in alle delen een grotere, indrukwekkende plant. De rechte, bijna massieve blauwgroene halmen hebben een diameter van 3-5 cm met een respectabele hoogte van 5-8 meter. Komt als een van de beste uit strenge winters. Wortels groeien 30 tot 60 cm diep en hebben dus een hogere bamboe-wortelbegrenzer nodig. Beperkte voorraad. Als u veel planten nodig heeft, plaats dan uw bestelling vroeg in het seizoen, zodat we tijd hebben om planten te produceren.

Phyllostachys aureosulcata

en de cultivars 'Aureocaulis' (gouden bamboe) en 'Spectabilis' (Kimmei bamboe) hebben respectievelijk een diepgele en geelgroene gestreepte halm. Voor vrijgroeiende heggen tot 5 tot 8 meter is Phyllostachys aureosulcata een uitstekende keuze. Deze soortgroep heeft een stevig opgaande groei, goede windbestendigheid en zeer goed winterhard. De volgende vormen zijn interessant:

Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis'

heeft een mooie opgaande groeiwijze. Sommige halmen hebben een kenmerkende zigzaggroei aan de basis en een klein deel van de nieuwe bladeren heeft fijne witte of gele lijnen. Een soort met een heel mooi kleurcontrast tussen de diepe okergele halmen en groene bladeren. De nieuwe scheuten zijn citroengeel. Aan de zonzijde kleuren de nieuwe halmen in de zomer roodbruin. Bij veel bezoekers wordt deze bamboe als een van de mooiste beschouwd.

Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis'

heeft een groene verticale streep op de vlakke kant van de gele halmen. Jonge halmen tonen in hun eerste zomer vaak roodachtige tot paarse kleuring rond de knopen. Sommige bladeren zijn bedekt met fijne crème lijnen. Ook deze vorm is een spectaculaire blikvanger met een hoogte van 5-8 meter en halmen met een diameter van 3 tot 4 cm. Door jaarlijks de nieuwe scheuten op een gewenste hoogte te snoeien, kan een compacte haag worden gecreëerd.

Phyllostachys aureosulcata

heeft een groene halm met gele sulcus (verticale streep op de halm).

Phyllostachys aureosulcata 'Alata'

is de volledig groene vorm zonder extra kleurtekening.

Phyllostachys aureosulcata 'Harbin-Inversa'

is een nieuwere kloon met een heldergele halm met opmerkelijke langsribben en zeer fijne groene lijnen rond de halm. Het meest interessant als solitair exemplaar. We hebben ook de kloon 'Harbin' in onze showtuin, maar deze is erg moeilijk te vermeerderen.

Phyllostachys aureosulcata 'Argus'

is een mooie nieuwe onregelmatig groen-geel getekende vitale kloon met een hoge sierwaarde als solitair. Misschien wel de mooiste cultivar van Phyllostachys aureosulcata?

Phyllostachys bissetii

vernoemd naar de Amerikaanse plantjager David Bisset is een zeer bruikbare bamboe met betrekking tot groeikracht, wintergroenheid en windbestendigheid. Phyllostachys bissetii heeft diepgroene tot olijfgroene halmen met weelderig donkergroen blad. Een ideale plant om te gebruiken als haag, windsingel en struweel. De bladeren zijn licht gewelfd. De diameter van de halm is gemiddeld 2 tot 3+ cm bij een hoogte van 5-8 meter. Deze bamboe produceert een hoge dichtheid aan nieuwe scheuten per jaar. Het is een goede soort voor open, koudere gebieden. Deze bamboe kan vrij eenvoudig door snoei als een compacte haag van bijvoorbeeld 2 meter gehouden worden.

Andere groene Phyllostachys-soorten

Naast Phyllostachys bissetii zijn er veel andere groene botanische soorten die interessant kunnen zijn. Voor de gemiddelde tuinbezitter zijn de visuele verschillen niet zo groot tussen deze groene soorten. Een paar aanbevelingswaardige soorten:

Phyllostachys angusta

heeft een stevige, rechtopstaande groeivorm en blauwgroene nieuwe halmen. Hoogte 4-6 m en heeft bewezen zeer winterhard te zijn.

Phyllostachys humilis

heeft diepe donkergroene nieuwe scheuten die in de loop van de tijd bruin tot groen worden. Groeit tot 4-6 m. Phyllostachys stimulosa lijkt op humilis maar is in alle delen kleiner. Waarschijnlijk de kleinste Phyllostachys is Phyllostachys varioauriculata. Met een stevige opgaande groei tot 2-4 m is dit een interessante soort met een groot potentieel voor landscaping.

Phyllostachys nuda

heeft bemeelde groene halmen (3-4 cm) met opvallende knoopringen. Groeit tot 6-8m. In de VS gewaardeerd als een van de meest winterharde soorten. Op de kwekerij groeit een opengesnoeid nuda-bos.

Phyllostachys decora

is herkenbaar aan zijn gestreepte en gekleurde nieuwe scheuten. Decora is goed winterhard en groeit op tot 5 - 7 meter

Phyllostachys rubromarginata

heeft glanzende opgaande groene halmen, heeft de neiging om compact en rechtop te groeien. Kan een hoogte van 6-8 meter bereiken.

Phyllostachys elegans

is een van de mooiste Phyllostachys-soorten als het gaat om halmkleur en habitus. Elegans heeft relatief dikke, rechtopstaande halmen met een blauwachtig groene kleur en uitgesproken ringen. Groeit tot 6-8m. Een mooie soort als solitair.

Phyllostachys nigra (zwarte bamboe)

is de veel gezochte zwarthalmige bamboe. Wordt ook wel Japanse zwarte lakbamboe genoemd. Deze soort kan meer dan vijf meter hoog worden, maar blijft in ons Noord-Europese klimaat over het algemeen lager, ongeveer 3 tot 4 meter met een neiging tot overhangen. Ten zuiden van Parijs toont nigra meer van haar groeipotentieel. Deze soort kan worden gesnoeid tot de gewenste hoogte.
Jonge halmen zijn het eerste jaar groen, het tweede jaar zwart en helemaal zwart vanaf het derde jaar. Deze plant heeft glanzende groene bladeren. Deze soort is matig winterhard tot -14 / -16 ° C. Meestal herstellen de planten na vorstschade tijdens het volgende groeiseizoen. Deze soort is alleen bruikaar als haag op een zeer beschutte warme plek, vooral tegen een contrasterende achtergrond. Vanwege de beperkte winterhardheid is de zwarte bamboe echter niet de beste keuze als haag.
Andere, meer winterharde soorten met donkere tot bijna zwarte halmen zijn Fargesia nitida hydrid 'Volcano', 'Black Pearl' en 'Winter Joy' Phyllostachys nigra 'Henonis' is de groene (botanische?) vorm en wordt veel groter in ons klimaat (ongeveer 8 m) en is daarbij ook veel meer winterhard. De kloon met zwarte vlekken op de halmen heet Phyllostachys nigra 'Boryana', deze plant is gevoelig voor strenge vorst en kan 5-7 meter hoog worden. De zeldzame Phyllostachys nigra 'Megurochiku' heeft een groene halm met een zwarte sulcus (verticale streep). Al deze nigra-vormen zijn te vinden in onze showtuin.

Phyllostachys vivax

is geschikt als een zeer hoog gebouw moet worden afgeschermd voor privacy. Denk aan 7 tot 10+ meter. Vanzelfsprekend moet er voldoende ruimte zijn voor groei om deze dimensies te bereiken. Phyllostachys vivax is snelle groeier.

Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu'

is een fraaie variëteit met donkergroene halmen voorzien van een opvallende gele vertikale streep.

Phyllostachys vivax 'Aureocaulis',

de koningsbamboe, is een variëteit met volledig gele halmen, soms voorzien van een groene lijn.

Andere hoge bamboes zijn

Phyllostachys atrovaginata, Phyllostachys parvifolia en Phyllostachys sp.'Shanghai-2, 3 en 4 '.

In onze showtuin kunt u tussen deze reuzen lopen. Meer informatie over deze soorten is te vinden in het menu onder 'bamboebos'. Grote exemparen van deze soorten worden op bestelling geleverd (we hebben enkele maanden nodig om de planten op te kweken). Kleinere maten in pot zijn meestal op voorraad.

Semiarundinaria viridis (Japanse tempelbamboe)

wordt gekenmerkt door tamelijk dikke, stijve, rechtopstaande halmen met korte takken en vrij grote bladeren. Dit creëert een natuurlijke zuilvorm. Het maakt deze soort geschikt voor hoge compacte hagen. De stilistische vorm past ook goed in het moderne tuinontwerp. Semiarundinaria viridis heeft diepgroene halmen. Deze soort kan opgroeien tot 4 - 7 meter hoog, is winterhard en geschikt voor zon tot halfschaduw. Zelfs schaduw wordt redelijk getolereerd. De decoratieve grote papierwitte schutbladen van de jonge scheuten blijven lang op de steel tot in de (volgende) zomer. Deze schutbladeren hebben een parelmoer glans aan de binnenkant. Deze plant heeft in zijn verschijningsvorm gelijkenis met Fargesia robusta ‘Campbell’ in een grote uitvoering. Semiarundinaria is vermoedelijk een natuurlijke hybride tussen Phyllostachys en Pleioblastus en produceert in beperkte mate wortelstokken. Daarom is het in tuinen wel aan te raden om een bamboe wortelbarriere te gebruiken (verkrijgbaar bij onze kwekerij).