PerkGroen Meinte 10 - 4153 XE Beesd NL info@PerkGroen.nl

Bamboehaag.nl
   

De beste bamboesoorten voor hagen

Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste bamboesoorten voor een heg of lijnbeplanting op basis van groeihoogte. Alleen de goed wintergroene soorten worden genoemd. Dit zijn meestal andere soorten als bij tuincentra verkrijgbaar zijn. De meeste tuinbezitters hebben een voorkeur voor manshoge haagbamboes met een dichte, altijd groene bladstructuur, een mooie, stevige halm en een groeihoogte van 2 tot 3 meter. Uiteraard geen worteluitlopers door de tuin en niet te breed uitgroeiend. Hierbij past Fargesia het beste, gevolgd door gesnoeide hagen met Phyllostachys binnen bamboefolie. Voor hogere hagen of afscheidingen zijn Phyllostachys en Semiarundinaria belangrijke groepen. Deze soorten kunnen in meer of mindere mate woekeren maar kunnen met HDPE-rhizoombarriere (wortelbegrenzerfolie of bamoefolie) ingesloten worden. Dit folie is bij ons verkrijgbaar.

Aantal planten per meter. Het benodigde aantal planten per strekkende meter is afhankelijk van de tijd die men wil nemen om de haag dicht te laten groeien. Als vuistregel hanteren wij de volgende plantaantallen: met 1 plant/m duurt het ca. 3 jaar tot een haag gesloten is, met 2 planten per meter zijn 2 seizoenen nodig en met 3 planten per meter is met 1 groeiseizoen een dichte haag te creeeren. Na aanplant is het van belang de planten het eerste seizoen regelmatig in te wateren zodat de wortels goed aanslaan. Jaarlijks bamboemest houdt de groei optimaal, vooral binnen de vaak beperkte groeiruimte van een bamboehaag. De groeisnelheid in hoogte is gemiddeld 50 cm per jaar bij Fargesia en 100 cm per jaar bij Phyllostachys (tot de betreffende soort de volwassen hoogte heeft bereikt)

Soortkeuze
Ik stel u graag een selectie voor aan soorten die zich goed lenen voor het gebruik als bamboehaag. Deze lijst is niet uitputtend; in de praktijk zijn er meer soorten mogelijk. Informeer hiernaar bij uw bezoek aan de kwekerij. Alle beschreven soorten zijn 'live' te zien in onze assortimentstuin (geopend elke vrijdag en zaterdag 10 -17 uur).


Polvormers: niet woekerende, compacte dichtbebladerde bamboes voor hagen Fargesia is de meest geeigende soortgroep om dichte, compacte hagen mee te maken. De botanische soorten, dat wil zeggen de in het wild verzamelde planten, hebben mijn voorkeur vanwege goede groeieigenschappen en vitaliteit. Europeese selecties uit het zaad van Fargesia nitida en F. murieliae (soorten die recentelijk gebloeid hebben) met allerlei prachtige handelsnamen als Jumbo, Simba, Bimbo etc. zijn zwakker dan de oorspronkelijke moederplant gevolg van zelfbestuiving (inteelt). De nieuwe hybriden tussen nitida x murieliea zijn echter wel veelbelovend in groeikracht en vitaliteit en zijn beperkt verkrijgbaar. Alle Fargesia's worden op den duur aan de voet circa 1 tot 1,5 meter in doorsnede. Als de haag smaller moet blijven vanwege de beperkte ruimte in een tuin is het (ondiep) begrenzen met een randje bamboefolie of betonbandjes de oplossing. Houd een minimale breedte aan van 50 cm. Bamboefolie voor Fargesia is uiteraard bij ons verkrijgbaar. Naast Fargesia kunnen ook de van nature hogere Phyllostachys bamboes als manshoge haag toegepast worden door deze jaarlijks op hoogte en breedte te snoeien. Aanplanten binnen een ingegraven begrenzing met bamboefolie is wel noodzakelijk voor een compacte haag. Onder het kopje 'toepassingen' zijn een aantal voorbeelden te vinden.


Fargesia dracocephala ‘Rufa’. Dit is een zeer sterke, belangrijke Fargesia die in het wild is verzameld in Gansu, China. De plant heeft opvallend appelgroen blad dat ook in de winter goed op kleur blijft en niet opkrult bij droogte of vorst. Het is een relatief lage soort (ca. 2 tot 3 meter, soms hoger) welke bij uitstek geschikt is om hagen mee aan te leggen. Fargsia dracocephala ‘Rufa’ verdraagt snoei zeer goed en kan binnen enkele jaren een dichte, groenblijvende haag opleveren. Deze plant maakt veel scheuten. Het is een vroeg uitlopende soort met vaak zelfs een tweede scheutengroei in de nazomer. Fargesia dracocephala ‘Rufa’ groeit sneller uit in vergelijking met veel andere Fargesia’s waardoor na enkele jaren snoei aan de buitenranden nodig kan zijn om de haag smal te houden. Deze soort woekert absoluut niet, maar om een smalle haag te behouden kan begrenzing met stroken bamboefolie zinvol zijn. Ook als solitair is het een prachtige plant welke na 3 a 4 jaar een vol bebladerd habitus laat zien met overhangende halmen. Opvallend zijn de vosrode schutbladeren tijdens de groei van de jaarlijks nieuwe scheuten. Ook na een strenge winter een van de best groenblijvende soorten.


Fargesia robusta ‘Campbell’. Een van de beste haagbamboes met een kenmerkende strak opgaande groeiwijze waarmee compacte, dichte hagen te verkrijgen zijn. Het is absoluut de mooiste en meest bruikbare robusta-variëteit en de beste soort voor het creëren van een zichtdichte haag. Deze fraaie, polvormende bamboe heeft kleine, donkergroene, glanzende bladeren, olijfgroene halmen en in het voorjaar opvallende papierwitte schutbladeren rondom de nieuwe halmen welke lang aan de plant blijven. De schutbladeren contrasteren prachtig met de aanvankelijk donkergroene halmen. Vrijgroeiend bereikt deze soort een hoogte van rond de 3 tot 4 meter, afhankelijk van de standplaats en het bodemtype. Het is een vroeg uitlopende soort met vaak zelfs een tweede scheutengroei in de nazomer. Deze bamboe krult het blad niet bij vorst en droogte waardoor de plant altijd een frisgroen uiterlijk heeft. ‘Campbell’ is zonbestendig en goed winterhard. In koude, open tuinen kan na een strenge winter blad- en halmschade optreden. In het opvolgend groeiseizoen herstelt de plant hier weer van. Om een smalle haag te behouden is het toepassen van wortelbegrenzerfolie langs de randen zinvol.


Fargesia sp. Jiuzaighou 1 (Rode bergbamboe). Dit is een zeer fraaie, kleurrijke polvormer met kleine, smalle bladeren en van groen naar roodpurper verkleurende halmen in de voorjaarszon en een diepgele herfstverkleuring. Deze botanische bamboe wordt niet voor niets ook wel rode bergbamboe genoemd. Deze soort is verzameld in de bergen van Noord Sichuan, China en is een bamboe van de nieuwe generatie en is dus bloeiveilig. De naam ‘jiuzaighou’ verwijst naar het herkomstgebied. De natuurlijke hoogte bedraagt 2 tot 3 meter. In de herfst stoot deze soort meer blad af dan de andere hier beschreven Fargesia’s. Tijdens slecht winterweer (droogte en vorst) krult het blad op en wordt wat doffer van kleur waardoor de plant transparanter wordt, maar bij weersverbetering krijgt de plant zijn oorspronkelijke vorm en sierlijkheid weer terug. Ondanks het bladrollen en bladafstoot voor de winter is het een goed winterharde soort. Fargesia sp. Jiuzaighou-1 is geschikt om manshoge hagen mee te maken van zonnige locaties tot diep in de schaduw. Fargesia's woekeren niet.

Fargesia murielae x nitida (nieuwe generatie hybriden). De moederplant van F. murieliae heeft in de jaren '90 en F. nitida in het eerste decennium '00 gebloeid. Uit het verzamelde zaad zijn talloze selecties gemaakt. Deze nieuwe planten kunnen er weer een eeuw tegen tot de volgende bloeiperiode. We hebben enkele vormen geselecteerd met goede tuineigenschappen. Bekende selecties zoals Jumbo en Bimbo hebben we uit het assortiment gedaan vanwege slechte groei en zwakke ontwikkeling. We hebben o.a. de volgende cultivar Fargesia murielae Winter Black : een stevige, opgaande vorm met een goede groeikracht. De nieuwe kruisingen binnen nitida en nitida x muriielieae lijken enkele interessante vormen te bevatten met een vitale, krachtige groei zoals de compacte Faresia hybride 'Volcano'.

Andere Fargesia's (niet woekerend) voor hagen zijn Fargesia apicirubens, F. sp. Scabrida, F. denudata en F. robusta Wolong op meer beschutte plaatsen.

Hoge hagen

Hieronder een selectie aan bruikbare soorten voor dergelijke toepassingen.


Hoge bamboehagen met groene, gele of zwarte halmen
Zoekt u een haagbamboe hoger dan 4 meter dan komen wij bij de soortgroepen Phyllostachys en Semiarundinaria. Bamboesoorten boven 4 m groeihoogte zijn van nature altijd woekerende soorten die, mits geplant binnen wortelbegrenzerfolie, ook uitstekend als haag dienst kunnen doen. Ook de uitlopervormende bamboes lenen zich goed voor het maken van een bamboehaag. Vooral voor hogere hagen komen de meest winterharde, snel groeiende en opgaande bamboes naar voren. In eerste instantie zijn soorten uit de Phyllostachys-groep en enkele Semiarundinaria’s van belang. Vrijgroeiend kunnen deze soorten uiteindelijk tussen 5 – 8 meter hoog worden. Maar met jaarlijkse snoei zijn er ook smalle hagen van manshoogte van te maken. In onze assortimentstuin zijn veel Phyllostachys-soorten van onderen opgesnoeid, zodat de halmen zichtbaar worden, wat extra sierwaarde aan een solitair geeft. Voor een bamboehaag is dit uiteraard niet gewenst en laten we gewoon de zijtakken met blad zitten. In alfabetische volgorde zijn de volgende soorten aan te raden:


Phyllostachys aureosulcata en haar cultivars ‘Aureocaulis’  en ‘Spectabilis’ hebben respectievelijk een okergele en geel-groene gestreepte stam. Voor vrijgroeiende hogere hagen van 5 tot 8 meter is Phyllostachys aureosulcata een uitstekende keuze. Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’ heeft een mooie rechtopgaande groeiwijze. Sommige halmen hebben een opvallende zig-zag groei aan de basis en een deel van de nieuwe bladeren heeft fijne witte of gele lijntjes. Een soort met een werkelijk prachtig kleurcontrast tussen de diep okergele halmen en groene bladeren. De nieuwe scheuten zijn citroengeel. Aan de zonzijde kleuren de nieuwe halmen naar wijnrood. Naar de winter toe kleuren de halmen door naar diep okergeel. Door veel bezoekers als de mooiste soort betiteld. Veel mensen die voor een zwarte bamboe komen vertrekken met deze geelhalmige soort omdat bij navraag vaak gezocht wordt naar een soort welke goed contrasteert met de omgeving. Vaak is die omgeving donker zodat een geelhalmige bamboe veel beter uitkomt. Zwarthalmige bamboes komen het best tot hun recht tegen een lichte achtergrond (witte muur, reflecterend water of raam). Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ heeft een groene verticale streep op de platte kant van de gele halmen. Een top-bamboe met een decoratieve groene sulcus op een gele halm. De jonge halmen tonen en de eerste zomer vaak een rozerode tot purperen verkleuring rond de knopen. Sommige bladeren zijn bezet met fijne creme lijntjes. Ook deze vorm is een spectaculaire blikvanger. Het kan een flinke jongen worden met een hoogte van 5 – 8 meter en halmen met een doorsnede van 3 a 4 cm. Door snoei op een kleiner formaat te houden.


Phyllostachys bissetii , genoemd naar zijn Amerikaanse ontdekker, David Bisset, is een topper onder de hoge bamboes wat betreft groeikracht, wintergroenheid en stormbestendigheid. Phyllostachys bissetii heeft diepgroene naar olijfgroen verkleurende halmen met weelderig donkergroen blad. Een ideale plant om hagen, struwelen en bosschages mee te maken. De bladeren zijn licht gewelfd.  De halmdikte is 2 tot 3 cm, bij een hoogte van 5 – 8 meter. Deze bamboe produceert ieder jaar een hoge dichtheid aan nieuwe halmen. Het is een goede soort voor open koudere gebieden en onbeschutte plantlocaties. Deze bamboe is eveneens door snoei lager en smal te houden. Ook andere botanische groene soorten zijn bruikbaar zoals: Phyllostachys angusta, aureosulcata ‘Alata’, nigra ‘Henonis’, humilis, nuda, decora en rubromarginata. Voor de gemiddelde tuinbezitter zijn er visueel weinig verschillen te zien tussen deze groene soorten.


Phyllostachys nigra (zwarte bamboe) is de veel gevraagde zwarthalmige bamboe. Wordt ook wel ‘zwarte lakbamboe’ genoemd. De zwarte lakbamboe kan tot ruim 5 meter hoog worden maar blijft in ons klimaat meestal lager, zo’n 3 tot 4 meter. Ook deze soort kan op de gewenste hoogte gesnoeid worden. De jonge halmen zijn het eerste jaar groen, het tweede jaar zwart gevlekt en vanaf het derde jaar volledig zwart. Deze plant heeft glanzend groene bladeren. Deze soort is matig winterhard want er is vorstschade bij -16°C. De planten herstellen hier wel weer van in het opvolgende groeiseizoen. Deze soort is mooi als rijaanplant op een beschutte warme groeiplaats, vooral tegen een contrasterende achtergrond waarbij de halmen opgesnoeid kunnen worden. Door de beperkte winterhardheid is de zwarte bamboe echter niet de beste keuze als haag voor elke locatie, maar is wel de enige bamboe met zwarte halmen!

 

Phyllostachys vivax (reuzenbamboe). Als het uitzicht tot zeer hoog moet worden afgeschermd vanwege inkijk of uitzicht op een flatgebouw kan gedacht worden aan de echt hoge bamboesoorten. Denk hierbij aan 5 tot 10 meter. Het spreekt voor zich dat er voldoende groeiruimte moet zijn om tot deze afmetingen te komen. Phyllostachys vivax wordt circa 10 meter hoog. De vorm Huanwenzhu kermerkt zich door donkergroene halmen met om-en-om een opvallende gele lengtestreep. De vorm Aureocaulis heeft volledig gele halmen. Andere zeer hoge bamboes zijn Phyllostachys atrovaginata, Ph. parvifolia en Ph. Shanghai-3.


Semiarundinaria(Japanse tempelbamboe, zuilbamboe) kenmerkt zich door vrij dikke, stug opgaande halmen, korte zijtakken en vrij groot blad. Hierdoor ontstaat een natuurlijke zuilvorm. Dit maakt deze soort geschikt voor hogere hagen die weinig gesnoeid hoeven te worden.Het is een stilistische groeivorm die ook goed past in moderne tuinontwerpen. Semiarundinaria viridis heeft diepgroene halmen. Deze soort wordt 4 tot 7 meter hoog, is goed winterhard en is geschikt voor zon tot halfschaduw. Zelfs schaduw wordt redelijk verdragen. Op meer beschutte locaties is Semiarundinaria fastuosa een interessante soort. De decoratieve grote schutbladeren aan de jonge halmen van beide soorten blijven lang zitten. Semiarundinaria woekert weinig maar kan soms een enorme uitloper maken Daarom is een wortelbegrenzer (70 cm) aan te raden.

 

Lage hagen


Lage hagen kunnen toegepast worden in voortuinen, om plantvakken te markeren of om tuinkamers te belijnen. Ook langs terrassen zijn lage hagen geschikt. Naast onderstaande soorten kan met regelmatige snoei ook Fargesia dracocephala Rufa als compacte, lage haag gekweekt worden. Voor lage hagen zijn diverse soorten geschikt uit de soortgroepen Indocalamus, Sasa, Sasaella, Pleioblastus. Allen vereisen wortelbegrenzerfolie bij het planten. Ik noem er enkele:

Fargesia dracocephala 'Rufa'. Een zeer sterke, belangrijke nieuwe Fargesia is in het wild verzameld in Gansu, China. De plant heeft opvallend appelgroen blad dat ook in de winter goed op kleur blijft en niet opkrult bij droogte of vorst. Het is een relatief lage soort (ca. 1,50 tot 2,50 meter, soms hoger) welke bij uitstek geschikt is om hagen mee aan te leggen. Fargsia rufa verdraagt snoei zeer goed en kan binnen korte tijd een dichte, groenblijvende haag opleveren. Deze plant maakt veel scheuten. Het is een vroeg uitlopende soort met vaak zelfs een tweede scheutengroei in de nazomer. Fargesia dracocephala Rufa groeit sneller uit in vergelijking met veel andere Fargesia’s waardoor na enkele jaren wat snoei aan de buitenranden nodig kan zijn om de haag smal te houden. Deze soort woekert niet, maar om een smalle rand te behouden kan afgrenzing met betonbandjes o.i.d. zinvol zijn. Ook met andere kleine selecties van de Fargesia murieliae - nitida hybriden kunnen lage, compacte hagen gemaakt worden, zoals Fargesia hybride 'Volcano'.


Indocalamus tesselatus heeft de grootste bladeren, tot 60 x 10 cm! Op windbeschutte plaatsen in de halfschaduw en schaduw blijft het blad in de winter het mooist. De totale planthoogte van een ongesnoeide plant is circa 1 meter, op beschutte plaatsen hoger. Door de plant om de paar jaar terug te snoeien blijft de groei compact, gesloten en met veel fris blad. Als lage haag binnen wortelbegrenzerfolie planten. De grote hangende bladeren vallen dakpansgewijs over elkaar heen waardoor een gesloten beplantingsrand ontstaat. Ook mooi in combinatie met opgaande bamboes op de achtergrond.


Sasaella masamuneana ‘Albo-striata’ is een van de sterkste, lage bamboes. Door snoei op een hoogte van 50 – 100 cm te houden. Door de plant heen komen drie kleuren blad voor: in het voorjaar verschijnen er botergele bladeren, bonte bladeren (met donkergroen, lichtgroen en geelwitte banen) en grotendeels donkergroene bladeren met een enkel gele lijn. In de herfst verkleurd het blad grotendeels naar groentinten. Op zwaardere bodemtypen meestal polvormend, maar op losse (zand)grond breed uitgroeiend. Door de plant om de paar jaar terug te snoeien blijft de groei compact, gesloten en met veel fris blad. Als lage haag binnen wortelbegrenzerfolie planten.

Sasa kurilensis

Sasa kurilensis heeft groot blad. Dit is de van oorsprong meest noordelijk voorkomende bamboe (Russische Kurillen eilanden ten noordoosten van Japan tot 50gr NB). Het is een zeer sterke lage bamboe (60 – 100 cm) met sterke uitbreidingsdrang. Een zeer goede bodembedekker met mooie golvende bladeren. Zeer goed winterhard en wintergroen. Kan door jaarlijkse snoei laag gehouden worden. Om de uitbreidingsdrang te beteugelen is het gebruik van wortelbegrenzerfolie (HDPE rhizoombarriere) aan te raden.